Adfunding
Image default
Verbouwen

Hoe ziet jouw RI&E eruit?

Als ondernemer heb je te maken met vele soorten risico’s die je graag zo veel mogelijk wilt beperken. Klopt je concept? Betalen de debiteuren op tijd? Wat als onze medewerkers ziek worden? Risico wil je zo veel mogelijk inperken. Maar toch lukt het niet om alles in te perken. Daar wil je je dan als nog graag tegen wapenen. Er is niets aan de hand zolang het goed gaat. Maar wat als er wel ineens wat gebeurt? Hoe ga je daar dan mee om?  

Weet jij waar het gevaar zit?

Als ondernemer heb je nogal te maken met wat risico’s. In de inleiding las je er al een aantal, maar dat is nog niet alles. Wat gebeurt er als er achterstallig onderhoud is of iemand een vloeistof binnenkrijgt die chemisch is. Of denk alleen al aan het laten vallen van een zware ijzeren staaf op een schoen. Dingen waarover je liever niet te veel na wilt denken maar die wel noodzakelijk zijn. Wanneer een medewerker uitvalt is het al duur genoeg. Laat staan een claim, achterstallig onderhoud of imagoschade. Dit wil je liever niet dat dit gebeurt. Een RI&E instrument is ideaal in gebruik.

 

Krijg zicht op wat er speelt

Middels een RI&E – Risico-inventarisatie & evaluatie zorg je ervoor dat je inzicht krijgt in alle risico’s die er op de bedrijfsvloer zijn. Door het invullen van een vragenlijst krijg je bij de goede RI&E systemen direct een overzicht met wat er moet gebeuren. Deze lijst wordt ook wel het PvA (plan van aanpak) genoemd. Ga als eerste aan de slag met de meest voorkomende en de duurste risico’s. Door deze te beperken, heb je al één zorg minder. Maak hiervoor een prioriteitenlijst. Het registreren van incidenten is dan wel een eitje. Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan? 😉

Het is ook verplicht

Iedere organisatie met meer dan 1 FTE moet een RI&E hebben. Het is niet lastig maar het moet wel even gebeuren. Het is erg belangrijk. Neem er daarom ook even de tijd voor. Mocht je de boel niet op orde hebben, kun je een boete riskeren door SZW. De meest voorkomende risico’s die je als organisatie loopt bij een (bijna)incident of ongeval zetten we nog voor je op een rijtje. Vaak zijn de risico’s vele malen duurder dan preventie.

  1. Imagorisico bij letsel of erger. Dit kan worden opgepakt door de media. Iets dat je absoluut niet wilt.
  2. Juridische gevolgen bij nalatigheid
  3. Stillegging van de productie bij claims
  4. Materiele schade of verzuim/letsel is een financieel risico
  5. De belangrijkste, de veiligheid van een medewerker staat op het spel
https://www.raatwerk.nl/rie-app/