Adfunding
Image default
Electronica en Computers

Waar moet je op letten bij het inschakelen van een computer recycler?

Wereldwijd bezitten zo’n 2,5 miljard consumenten een smartphone zoals een IPhone of een Samsung. Nog meer consumenten bezitten een elektronisch apparaat.

Volgens onderzoek van de United Nations University bezat een huishouden in 2012 gemiddeld honderd elektronische apparaten! Nee u leest het goed, maar liefst 100 apparaten.

Nu je dit zo leest zal het je waarschijnlijk verbazen maar als je even op onderzoek uitgaat begrijp je de uitkomsten van het onderzoek al gauw. Je bezit bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet, wasmachine, elektrische tandenborstel, koelkast, oven of magnetron en de lijst gaat maar door.

Bij de meeste van dit soort apparaten is het heel normaal als je aan het einde van de levensduur een nieuwe versie aanschaft. Een gevolg hiervan is dat er een gigantische hoeveelheid e-waste ontstaat die wereldwijd voor grote vervuiling zorgt. Voornamelijk in Afrika waar veel e-waste wordt opgeslagen en verwerkt. Consumenten zijn echter niet de enige die bijdragen aan dit groeiende probleem. Ook bedrijven produceren namelijk erg veel e-waste. Denk maar eens aan de hoeveelheid hardware die er in een gemiddeld bedrijf wordt gebruikt. Zo beschikt elke werknemer vaak over een computer, laptop of smartphone van de zaak. En waar consumenten gemakkelijk denken over het afdanken van gebruikte hardware is dit binnen organisaties helemaal een probleem. Veel bedrijven zullen er namelijk geen seconde over twijfelen om bijvoorbeeld gerefurbished hardware aan te schaffen. Zij danken de oude hardware af en schaffen weer een compleet nieuw hardware-pakket aan. Met als gevolg een alsmaar groeiende berg e-waste.

“E-waste is een veelgebruikte term voor elektronisch afval. Dit elektronische afval houdt dus al het afval van elektronische apparaten in zoals printplaten, moederborden en bijvoorbeeld stekkers. In veel van dit soort elektronische apparaten zijn kostbare metalen verwerkt zoals goud, zilver, nikkel of rodium. Idealiter kunnen deze kostbare metalen dus weer opnieuw gebruikt worden.”

Jaarlijks wordt er wereldwijd ongeveer 50 miljoen ton aan elektronisch afval geproduceerd. Dit komt neer op ongeveer 6 kilo elektronisch afval per persoon. Dit hoge aantal hebben we vooral te danken aan de alsmaar groeiende elektronische consumptie economie in westerse landen maar ook in opkomende landen zoals India of Bangladesh. Als er wordt gekeken naar het totaal dan is het elektronische afval gemiddeld maar 2% van de hoeveelheid afval in een stad of regio. Echter is deze 2% wel verantwoordelijk voor 70% van de schadelijke stoffen uit al het afval.

Je begrijpt dus wel dat het verminderen van elektronisch afval belangrijk is om een schone en leefbare wereld te behouden. Gelukkig is hier een gemakkelijke oplossing voor, namelijk het recyclen van je oude elektronische apparaten.

Binnen organisaties is het omgaan met elektronisch afval ook vaak een echte uitdaging.

Een steeds vaker voorkomende term binnen organisaties is circulaire IT. Circulaire IT houdt in dat organisaties grondstoffen maximaal benutten door elektronisch afval te recyclen of te reviseren en opnieuw te gebruiken zoals bij refurbished hardware. Hierdoor wordt er dus een stuk minder e-waste geproduceerd wat het milieu ten goede komt. Jammer genoeg weten veel organisaties eigenlijk nog steeds niet wat ze precies met hun oude hardware kunnen en wie dit voor hun kan verwerken. Of ze hebben al wel een idee maar vinden het lastig om een geschikte aanbieder te vinden. Het gaar hier immers vaak wel om IT-apparatuur die gevoelige informatie bevat.

Daarom geven wij jou hieronder enkele belangrijke zaken waar je op moet letten bij het selecteren van een computer recycler.

> Kijk altijd goed naar de grootte en specialisatie van een bepaalde aanbieder

Bij het selecteren van een aanbieder is het altijd handig om eerst wat onderzoek naar deze partij te doen. Op deze manier kom je er namelijk achter wat zij wel en vooral niet kunnen.

Zo is het allereerst belangrijk om te kijken naar de grootte van een aanbieder. Er zijn binnen de markt van computer recycling namelijk veel aanbieders actief, groot en klein. U kunt zich wel voorstellen dat een kleine tot middelgrote lokale aanbieder misschien niet over de mogelijkheden beschikt om grote hoeveelheden hardware of elektronisch afval te verwerken. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de grootte van een aanbieder en of deze partij wel in staat is uw organisatie van dienst te zijn. Naast de grootte is het ook belangrijk te kijken naar de mogelijkheden en bevoegdheden van een aanbieder. Er zitten namelijk grote verschillen in wat ze wel en niet mogen op het gebied van recycling en de methoden die toegepast worden. Zo zal de ene aanbieder uw harde schrijven versnipperen terwijl de ander deze verbrandt. Indien deze harde schijven gevoelige informatie bevatten dan wordt het verbranden ten zeerste aangeraden. Niet elke aanbieder is hier dus bevoegd voor, kijk daarom altijd goed naar de mogelijkheden en bevoegdheden van een partij waarmee je in zee wilt gaan.

> Let goed op de prijs en de eventuele restwaarde van je oude hardware

Waar veel organisaties weinig tot geen aandacht aan besteden is de restwaarde van oude hardware.

Erg zonde aangezien het meestal mogelijk is een aanzienlijk deel van je oorspronkelijke investering terug te verdienen. Echter zitten er grote verschillen per aanbieder in de waarde die zij teruggeven voor gerecyclede elektronische apparaten. Kijk dus goed bij welke partij je de meest voordelige deal krijgt. Je zal zien dat je hiermee aanzienlijk zal besparen op de kosten.

https://ctc-itsolutions.nl/