Sinds 2008 zijn er in veel Duitse steden milieuzones actief. Het doel van deze Umweltzones is de luchtkwaliteit verbeteren. Door het toekennen van milieustickers aan voertuigen worden de meest vervuilende voertuigen geweerd. Lees verder voor meer informatie over de Duitse milieusticker.
Soorten stickers Bij de invoering van de Umweltzones in 2008 waren er drie soorten stickers. Een rode, een gele en een groene sticker. Sinds 2011 wordt er geen gebruik meer gemaakt van de rode milieusticker. Een gele milieusticker is in het algemeen voor voertuigen met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3 of een Euro-2 met een roetfilter. Het betreft voornamelijk voertuigen met een dieselmotor vanaf 2001. De groen sticker is voor de minst vervuilende voertuigen. Onder deze voertuigen vallen voertuigen met een elektrische aandrijving, voertuigen met een benzinemotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-1 of hoger of dieselvoertuigen met uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger. In de toekomst komt hier waarschijnlijk een blauwe sticker bij. In 2018 is besloten dat er een nieuwe categorie voertuigen bij komt. Het gaat voornamelijk om dieselvoertuigen. Duitse steden als Stuttgart, Keulen en Hamburg vragen hier al lange tijd naar. In deze steden is naast een umweltzone ook een dieselverbod actief.
Umweltzones De Duitse milieustickers zijn bedoeld om te bepalen welk voertuig wel een umweltzone mag betreden en welke voertuig niet. Door de meest vervuilende voertuigen geen toegang te verlenen moet de luchtkwaliteit verbeteren. In de steden Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden en Wuppertal is een Umweltzone actief. De milieuzone van Neu-Ulm is de enige umweltzone in Duitsland waarbij je nog met een gele milieusticker mag betreden. De grenzen van milieuzones worden aangegeven met borden. Op deze borden staat aangegeven welke kleur milieusticker toegang heeft tot de Umweltzone. Het rijden in een milieuzone zonder sticker kan een boete opleveren.
Aanschaf Milieusticker Een Duitse milieusticker kan onderweg worden aangeschaft bij een TUV of een Dekra. Voor de aanschaf is het kentekenbewijs nodig. Het voertuig wordt vervolgens gecontroleerd op bouwjaar, motor en gewicht. De prijzen bij deze kantoren verschilt van 5euro tot 50 euro. Om niet voor verassingen te komen staan is het daarom verstandig om de Duitse milieusticker voor vertrek online aan te schaffen. Zo weet u wat de sticker kost en welke kleur u krijgt. Mocht u dan geen groene sticker krijgen dan weet u dat u niet de milieuzones met uw voertuig kan betreden. |