Adfunding
Image default
Bedrijven

Wanneer heb je wel of niet een advocaat nodig?

Het kan iedereen overkomen: een ruzie of geschil dat zo erg wordt dat het steeds moeilijker wordt om het zelf op te lossen. Bij zo’n verhitte discussies hoor je vaak de uitspraak: ‘’Je hoort nog wel van mijn advocaat’’. In veel gevallen blijft het bij deze woorden, maar er zijn gevallen waar men toch van plan is om een advocaat in te schakelen. Maar wanneer heb je een advocaat nodig en wat kan deze voor je betekenen? Hier lees je wanneer je wel en wanneer je geen advocaat nodig hebt.

Waarom geen advocaat?

In zaken die relatief simpel lijken heb je echt niet per se een advocaat nodig. Kijk allereerst of je het probleem zelf kunt oplossen door een goed overleg te voeren met bijvoorbeeld vrienden en familie. Als dat niet het geval is, hoef je nog steeds niet direct naar een advocaat te grijpen. Een HBO-jurist kan bijvoorbeeld net zo succesvol eenvoudige en ongecompliceerde zaken instellen zoals een advocaat dat kan. Daarbij is het uurtarief van een advocaat ontzettend hoog, namelijk rond de €300,00 exclusief 21% btw kosten en de kantoorkosten. Men denkt vaak dat advocaten een hogere opleiding hebben, maar een advocaat Eindhoven kan bijvoorbeeld net zo veel gestudeerd hebben dan juristen. Deze hebben dan bijvoorbeeld allebei op de universiteit gestudeerd.

Wanneer wel een advocaat?

Er kunnen natuurlijk ook situaties voorkomen, waarbij het juist verstandig is om een advocaat te raadplegen in plaats van een HBO-jurist. Je kan een HBO-jurist zien als een huisarts die je doorverwijst naar een specialist, wanneer het te ingewikkeld wordt. Deze HBO-jurist zal dan zijn cliënten doorsturen naar een advocaat. Deze hebben namelijk ontzettend veel kennis over en verstand van leerstukken en bepaalde rechtsgebieden. Dit zijn vaak onderwerpen waar een gemiddelde jurist eigenlijk niets vanaf weet. Daarom is het aan te raden om in ingewikkelde en gecompliceerde zaken een advocaat in te schakelen.

https://openlegal.nl/